Wat kan ik doen tegen ongewenste reclame en folders in mijn brievenbus?

Wilt u liever geen reclame of huis aan huis bladen meer ontvangen omdat u deze toch niet leest? Wilt u een steentje bijdragen aan het milieu door papierverspilling tegen te gaan? Hieronder staan een aantal stappen die u kunt nemen om dit mogelijk te maken.

Brievenbus sticker plakken

Als u geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wilt ontvangen, kunt u bij ons voor €1,65 een nee sticker bestellen. Er zijn 3 soorten brievenbusstickers voor het weren van ongeadresseerd reclamedrukwerk:

Nee nee sticker: u krijgt geen reclamedrukwerk en geen huis-aan-huisbladen in uw brievenbus.
Nee ja sticker: u krijgt geen reclamedrukwerk in uw brievenbus, maar wel huis-aan-huisbladen.
Ja ja sticker: u krijgt reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen in uw brievenbus.

Aanmelden op postfilter.nl

Op de website van postfilter.nl kunt u zich registeren in het nationaal postregister. In het postregister kunt u zelf aangeven welke geadresseerde reclamepost u wenst te ontvangen en welke niet. In het Nationaal Postregister kunt u aangeven van welke sectoren u geen reclamepost wilt. Wilt u wel post over leuke aanbiedingen van tijdschriften, maar niet over auto’s? Dan kunt u dit zelf aangeven.

Binnen 4 tot 6 weken zult u geen geadresseerd reclamepost meer ontvangen van sectoren die u heeft aangegeven. Wel ontvangt u nog reclamepost over de sectoren die u wenst te ontvangen. De blokkade is geldig voor 5 jaar. Wilt u bepaalde sectoren waarover u reclame ontvangt wijzigen? Dit kunt u ten alle tijde wijzigen in uw account.

Breng de afzender op de hoogte

Een organisatie waarvan u klant bent, of klant bent geweest, mag u geadresseerde reclamepost toesturen. Als u niet meer gediend bent van deze reclamepost, dan kunt u deze organisatie op de hoogte brengen dat u geen geadresseerd reclamedrukwerk meer wenst te ontvangen. Volgens de wet “recht van verzet” mogen zij u na 3 maanden geen reclamepost meer toezenden.

Melding doen bij consuWijzer of reclamecode commissie

Ontvangt u nog steeds reclamepost van de organisatie? Dan raden wij u aan om een klacht in te dienen bij deze organisatie. Lost die de klacht niet op? Dan kunt u een melding doen bij de ACM consuWijzer. Zij zijn het consumetenloket (overheidsloket) van de autoriteit consument en markt (ACM). Zij geven praktisch advies aan consumenten over klachten.

Ook kunt u een klacht indienen bij de stichting reclamecode. De Stichting Reclame Code (SRC) is al ruim 55 jaar de instantie op het gebied van zelfregulering van reclame. De SRC behandelt klachten over reclame-uitingen. De stichting waarborgt “Code brievenbus reclame, huissampling en direct response advertising” en “Code verspreiding ongeadresseerd reclamedrukwerk”.

Winkelwagen